Betrokken en vol energie

TVO-Ouderenreis 2019 “Gevangenismuseum Veenhuizen”

Dinsdag 7 mei vertrekken we om 07.15 met twee bussen van het station om de deelnemers voor de jaarlijkse ouderenreis op te halen. Om 08.00 uur vertrekken we met 110 ouderen, 4 begeleiders, een volgauto met chauffeur en een tweetal verpleegkundigen naar de gevangenis in Veenhuizen. De volgauto is gesponsord door Garage De Waal.

Aangekomen in het museum van Veenhuizen worden we ontvangen met koffie/thee en gebak met slagroom. Waarna de deelnemers uit bus 1 een rondleiding in het museum door misdaad en straf met extra aandacht voor het verleden van Veenhuizen, krijgen. De deelnemers uit bus 2 stappen weer in de bus en krijgen onder leiding van een gids een rondrit door het monumentale dorp langs karakteristieke huizen met stedelijke spreuken en verschillende gevangenissen

Veenhuizen vormde oorspronkelijk een veenontginningsdorp dat reeds wordt genoemd in 1381 als Veenhuysen. In 1823 veranderde het aanzien van het dorp volledig toen er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen werden gebouwd. De Maatschappij van Weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Aanvankelijk bood men arme gezinnen uit de grote steden de gelegenheid vrijwillig naar Drenthe te komen en zich daar in koloniën te vestigen. Het idee hierachter was dat men zo als boer een nieuw bestaan kon opbouwen. Plaatsen als Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn ook op deze manier ontstaan. Omdat blijkbaar niet iedereen uit vrije wil deze oplossing wilde kiezen, bouwde de Maatschappij in Ommerschans en Veenhuizen grote vierkante dwanggestichten.
Ieder gebouw leverde onderdak aan gemiddeld 1200 gevangenen of verpleegden, zoals ze toen nog werden genoemd. Ze werden ondergebracht in slaapzalen van 80 mensen, die overdag werden omgebouwd tot werk- en eetzalen. De kenmerkende gebouwen in Veenhuizen worden tegenwoordig meer en meer bewoond door burgers die niets van doen hebben met Justitie. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden Norgerhaven en Esserheem omgebouwd tot bewaarplaats voor zwaargestraften.
In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over en maakte er in de jaren zeventig van de negentiende eeuw rijkswerkinrichtingen van. Justitie bouwde rond 1900 vervolgens twee nieuwe gevangenissen, Norgerhaven en Esserheem, ontworpen door Johan Frederik Metzelaar en zijn zoon Willem Cornelis Metzelaar. Vader en zoon Metzelaar ontwierpen daarnaast vele bewaarderswoningen en dienstgebouwen. Een deel daarvan is inmiddels verkocht, maar een groot aantal gebouwen is tot op heden bezit van de Staat (Rijksgebouwendienst).
Sinds 1970 leven er in Veenhuizen geen ‘verpleegden’ meer. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen waarin in totaal ruim 1.000 gedetineerden vastzitten. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten – naast de gevangenen – alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of een baan buiten Veenhuizen vond, moest verhuizen.
Om 13.15 uur komt iedereen weer bij elkaar om gezamenlijk te genieten van een goed verzorgde lunch bestaande uit; tomatensoep, broodje kroket, broodje gezond, schaaltje fruit, koffie/thee, biologische melk en karnemelk.

Na de lunch worden de deelnemers gewisseld, zodat iedere deelnemer hetzelfde heeft gezien.
Om 16.00 uur rijden we gezamenlijk naar Heerde om ter afsluiting van de dag te genieten van een goed verzorgd 3-gangen diner, waarbij de voorzitter alle mensen die zich hebben ingezet om de ouderenreis weer tot een fantastische dag te maken bedankt.

Tussen 21.00 en 21.30 uur wordt iedereen weer veilig en voldaan, afgezet op de opstapplaatsen.

< Terug naar de nieuwspagina